Au explodat amenzile pentru șoferii românii: rovinieta, noul pretext să golești pușculița
În urmă cu câteva zile, aflam că legislația în vigoare din România nu permite expedierea mai multor amenzi la același destinatar din cauza absenței rovinietei sau circulării pe drumurile publice cu rovinieta expirată. Acum, aflăm că amenzile au crescut mult pentru acest act.
Autoritățile române, în frunte cu Ministerul Transportului, s-au gândit să actualizeze amenzile pentru lipsa taxei de drum, a rovinietei. Motivul citat de autorități este că, din anul 2010 și până în prezent, cuantumul amenzilor nu a suferit nicio modificare, nu a mai fost actualizat. În consecință, s-au gândit la o creștere cu cu aproximativ 20%, valoare gândită în cuantum cu creșterea tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România.
Amenzile pentru rovinietă, aliniate la realitatea românească
Dacă tot s-au scumpit toate din România, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că amenzile se aliniază la creșterea prețurilor. Ar fi fost ideal însă să nu fii taxat atât de mult pentru faptul că, de multe ori, uiți să-ți faci rovinietă sau uiți că cea veche ți-a expirat.
În orice caz, amenzile vor crește de la 250 de lei la o valoare între 275 și 500 de lei, în cazul autoturismelor. Pentru microbuzele de transport persoane cu mai mult de nouă locuri și până la 23 de locuri, amenda crește de la 1250 până la foarte generoasa sumă minimă de 3100 de lei și maximă de 6200 lei. Foarte aproape sunt și amenzile pentru vehiculele de transport marfă cu MTMA între 7,5 și 12 tone. Omiterea rovinietei în cazul lor se va reflecta într-un sancțiune între 1750 și 5500 lei.
Cea mai mare valoare de amendă se va înregistra în cazul camioanelor de peste 12 tone, cu minimum 4 axe. Acolo, amenda pentru rovinietă va fluctua între 11.900 lei și 23.800 lei. Ca referință, valoarea amenzilor contravenționale s-a calculat ca fiind de două ori tariful anual de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România, pentru amenda minimă și de patru ori tariful anual de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România, pentru amenda maximă.
”Propunerea de modificare a cadrului legal actual este justificată de faptul că numărul contravențiilor aplicate pentru circulația fără achitarea tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România (rovinietă) a crescut foarte mult în ultimii ani (734.143 PVCC aplicate numai în anul 2021 prin intermediul punctelor fixe și mobile de control față de 357.531 aplicate în anul 2015). Creșterea exponențială a numărului de contravenții aplicabile a condus la concluzia că valoarea actuală a amenzilor nu este în măsură să descurajeze fenomenul contravențional, motiv pentru care propunem această modificare”, arată nota de fundamentare.
Ca o notă de fond, amenda pentru rovinietă poate fi înjumătățită dacă faci un efort și o achiți în primele 15 zile de la comunicarea ei.